Ochutnávka vín

Součástí sobotního programu Kraje beze stínu bude ochutnávka vín pěti vinařství  z regionu Hanáckého Slovácka pod názvem „Vinohrady, vinohrady…“. Prezentace zástupců vinařské podoblasti Velkopavlovické a Slovácké bude realizována za podpory Vinařského fondu České republiky. Na zahájení vystoupí mužský sbor z Krumvíře a následovat bude řízená degustace Vína J. Stávek z Němčiček. Návštěvníci, kteří budou chtít ochutnávat, si zakoupí skleničku s logem festivalu. Některá z vín budou v nabídce vinařského stánku také během nedělního odpoledne. Na této stránce již nyní představíme jednotlivá vinařství a také vína, která budou moci návštěvníci  festivalu ochutnat.

 

 

Víno J. Stávek je rodinné vinařství situované v němčičském Vinařském dvoře, který byl postaven pradědečkem Františkem Kopřivou v roce 1929. Specializuje se na fortifikovaná, růžová a cuvée vína. Směr a styl vinařství udává Ing. Jan Stávek, Ph. D., který působí také jako lektor na Vinařské akademii ve Valticích a na České zemědělské univerzitě v Praze. Je autorem několika knih s vinařskou tématikou, poslední z nich byla vydaná v letošním roce pod názvem Rosé, veselý i vážný vícebarevný svět vína.

 

Dědova večerka, rodinné cuvée 60´ (VČR, RV), 2010

Áčko, cuvée 80´, (Rb, Sg, Tč), 2012

Karmazín, rustik cuvée 30´ (Fr, Sv, MP), 2011

Frankovka, pozdní sběr, 2010

Rosé Růžený, VOC, 2012

Juveano, Mistelle de Muscat, likérové, 2010

 

 

Výrobě vína se rodina pana Víta Sedláčka z Vrbice věnuje již po několik generací. Do roku 2004 měl vinaření jako koníčka, v současné době se věnuje vinohradnictví a vinařství na plný úvazek a obhospodařuje 2 ha vinic. Část hroznů také nakupuje. Je členem integrované produkce hroznů a vín IPH. Do práce ve vinicích i ve sklepě jsou zapojeni všichni členové rodiny. Bílá vína vyrábí formou řízeného kvašení, u červených vín probíhá jablečno-mléčná fermentace. Pan Sedláček se rozhodl propagovat hlavně červená moravská vína, která jsou méně populární, ale přitom kvalitní.

 

Směs staré vinice 2011, Tr+Ng+Rv+Mt

Pálava 2012, pozdní sběr

Rosé Cm + Fr 2012, zemské

Cuvée Cabernet 2011, Cm + CSg, pozdní sběr

Frankovka 2008, jakostní

Modrý portugal VOC 2009

 

 

Vinařský podnik rodiny Bukovských se zabývá produkcí révových sazenic a výrobou vína z vlastních vinic vybudovaných na základě klonové selekce vybraného révového genofondu. Zaměřují se na zpracování hroznů z osvědčených tratí v okolí obce Kobylí na Moravě a v současné době hospodaří na 27 ha. Vinařství Bukovský je přímým pokračovatelem rodinné firmy, založené roku 1991. V návaznosti na generační vinařskou tradici Vinařství Bukovský pokračuje v kontinuitě zpracovávání hroznů a výroby vína v historicky zajímavém objektu kobylské „Vinopy“.

 

Veltlínské zelené 2012

Neuburg 2011

André rosé 2012

Nitra zweigeltrebe 2008

Cabernet Nitra/Váh 2011

Blauburger/rulandské modré v.h. 2011

 

 

Malé vinařství, jež ve svém názvu informuje o svém umístění v obci Žarošice, která se nachází se na severním okraji moravské vinařské oblasti Slovácko a je známá především jako poutní místo. Vinařství obdělává necelé 2 ha vinic ve viniční trati Nové Hory ležící na úpatí Ždánského lesa. Dbají především na vysokou kvalitu pěstovaných hroznů a jejich šetrné zpracování při využívání moderních technologií. Zaměřují se výrobu kvalitních lahvových vín v omezených šaržích.

 

Veltlínské zelené 2012, pozdní sběr

Rulandské šedé 2012, pozdní sběr

Tramín 2011, pozdní sběr

Zweigeltrebe rosé 2012, pozdní sběr

Dornfelder 2012, pozdní sběr

Merlot 2012, pozdní sběr

 

 

Krumvířský vinař František Zezula tráví ve vinohradě a ve sklepě prakticky celý svůj život. Již v útlém dětství začínal se svým tatínkem, který byl sklepmistrem ve Vinařských závodech Velké Pavlovice. Brzy hospodařil sám a při tom se vždy řídil jeho odkazem „dělat práci především poctivě“. V současné době obdělává cca 1,2 ha vinic v Krumvíři a při práci mu vydatně pomáhá celá rodina. Sortiment odrůd doplňuje nákupem hroznů od stálých dodavatelů. Víno vyrábí klasickým, historicky ověřeným způsobem za využití moderních zařízení. Novodobé technologické postupy k uhlazení vína uplatňuje v rozumné míře, aby zůstal zachován duch místa původu.

 

Veltlínské zelené 2012, pozdní sběr

Kerner 2012, pozdní sběr

Ryzlink vlašský 2011, zemské víno

Modrý portugal 2011

Svatovavřinecké 2011

Rulandské šedé 2005, výběr z hroznů, botrytický sběr